Historie

Aan de Meirseweg in Zundert is witlofkwekerij ‘Nature’s Gold’ gevestigd. Het bedrijf is opgestart door Peter en Anne-Marie van Dongen in 1986, met een trek op hydrocultuur.

Na circa 8 jaar in maatschap te zijn ingegroeid in het bedrijf, heeft zoon Gijs in 2007 het bedrijf volledig overgenomen van zijn ouders.

Vanaf 2011 werkt dochter Sophie parttime voor de onderneming om vooral op financieel en administratief gebied alles in goede banen te leiden. Hierbij komt haar ervaring als financieel adviseur in de glastuinbouwsector sinds 2005 goed van pas.

Vader werkt nog steeds mee op het bedrijf en zorgt er op die manier voor dat waardevolle ervaring behouden blijft voor de onderneming en wordt overgedragen aan de volgende generatie.

Sinds 1986 is de onderneming gegroeid van een teeltoppervlak van 12 hectare aan wortels naar 220 hectare. In meerdere fases is de zowel de trekcapaciteit voor het witlof als de bewaarcapaciteit voor de wortels gerenoveerd en uitgebreid. Tevens zijn, onder andere in 2004, grote stappen gemaakt op het gebied van automatisering. Door de komst van een geautomatiseerd intern transportsysteem zijn heftruckbewegingen in de bedrijfsruimte tot een minimum beperkt.

Een rijke geschiedenis

1986:

Start witlofkwekerij in Zundert

2004:

Ingebruikname geautomatiseerd intern transportsysteem in Zundert

2007:

Zoon Gijs van Dongen neemt het bedrijf over

2017:

Uitbreiding trekcapaciteit in Zundert met 33%

2018:

Bouw nieuw koelhuis in Zundert

2018:

Start op tweede locatie in Langeweg

2019:

Installatie van ruim 1.000 zonnepanelen in Zundert

2020:

Ingebruikname bakkenwas- en inzetinstallatie Langeweg

De laatste uitbreiding in trekcapaciteit op locatie Zundert dateert van voorjaar 2017. Hierbij is de trekkerij met 33% vergroot. Belangrijkste voordeel in deze uitbreiding is de verbeterde mogelijkheden voor klimaatsturing, aangezien er nu voor elke oogstdag een aparte trekcel is. Er is ook een extra trekcel, waardoor kan worden ingespeeld op extra vraag van afnemers. Tevens is in 2018 op locatie Zundert een nieuw koelhuis gebouwd.

Daarnaast heeft Nature’s Gold in september 2018 een tweede locatie overgenomen in Langeweg. Hier wordt met name fijner witlof geproduceerd voor diverse kleinverpakkingen. Door deze overname kan locatie Zundert haar productie verder optimaliseren. Doordat de kleinste witlofwortels in Zundert niet meer worden opgezet (maar in Langeweg), is de spreiding in wortelformaat kleiner en is het witlof nog uniformer.