“We moeten oppassen dat witlof geen vergeten groente wordt”

Tholen – Het Nederlandse bedrijf Nature’s Gold teelt al jarenlang witlof. Het productievolume bedraagt bijna 3 miljoen kilo per jaar. Peter en Anne-Marie van Dongen startten het bedrijf in 1986 en sinds 2007 is hun zoon Gijs eigenaar. Ondanks de moeilijke tijd de afgelopen twee jaar in het witlof, ziet Gijs de toekomst positief tegemoet. “We hebben diverse investeringen gedaan in het bedrijf, waaronder een nieuwe klimaatinstallatie waarbij temperatuur en voeding op de juiste manier ingesteld kan worden. Het enige wat wij momenteel missen, zijn meerdere vaste afnemers van grotere volumes. Wij produceren wekelijks vaste aantallen en kunnen ook op maat telen. Als je het meeste ‘los’ vermarkt, heb je telkens fluctuerende prijzen, want vastigheid is wel een must om door te groeien.”

Foto 1 Vooraanzicht bedrijf

Transparantere prijsvorming
Het bedrijf levert het grootste deel van de producten aan Veiling BelOrta. Het witlof wordt vermarkt onder het Flandria-label. De reden dat Nature’s Gold sinds 2001 aan de Belgische veiling levert heeft te maken met de toentertijd veranderende prijsvorming in Nederland. “In België is de prijsvorming beter en transparanter geregeld. Als je een goed product levert, ontvang je meestal ook een goede prijs. In tijden van hoge productie en weinig vraag is dat natuurlijk een ander verhaal.” Een deel van het witlof van Nature’s Gold gaat via een exporteur naar Frankrijk. “Hierbij werken we al jarenlang samen met exporteur DVL, Frank de Vleeschouwer, en dat loopt tot ieders tevredenheid.”

Foto 1 Artikel AGF Witloftelers verwachten dit jaar zwarte cijfers

50% pit
De witlofwortels worden voor Nature’s Gold geteeld, maar de witlofteelt vindt bij hen op locatie in Zundert plaats. “Als de wortels binnenkomen, sorteren wij ze eerst op maat. Daarna worden ze gekoeld bewaard in speciale cellen met een temperatuur van rond de -2 graden Celsius. Voordat ze in de trekcellen worden geteeld, moeten ze eerst 10 dagen op temperatuur komen. De witlofteelt duurt 21 dagen, dus we hebben in totaal precies een maand nodig. Door op de juiste manier de temperatuur te regelen lukt het bijna altijd om binnen deze tijdsperiode te blijven. De kunst is ook om de kwaliteit perfect te krijgen. Wij zorgen ervoor dat de pit bijvoorbeeld niet groter is dan 50%. Dit is ook één van de kwaliteitseisen bij BelOrta. Ik vind dat die pit-eis voor elke witlofteler zou moeten gelden, dat zou de kwaliteit over het algemeen zeer verbeteren. Met een kleinere pit is het witlof ook langer houdbaar, heeft het minder bruinrand, kortom: het is gewoon langer vers.”

Geen vergeten groente
Het gaat al een tijd moeizaam in het witlof. “Je moet echt alle zeilen bijzetten om het vol te houden. Er zijn weinig pieken geweest in de afgelopen twee jaren. Toch lijkt dit een positiever seizoen te worden”, merkt Gijs op. Januari begon al met betere prijzen dan vorig jaar. Ze waren niet heel goed, maar de trend is hopelijk wel gezet.” Hij vindt dat BelOrta veel doet op om het witlof aan de man te brengen en nieuwe markten te onderzoeken. “Zelf ga ik ook regelmatig naar buitenlandse beurzen om te zien waar mogelijke kansen liggen voor ons product. Het is alleen moeilijk om de consumptie daadwerkelijk te laten stijgen. Misschien moeten we nog meer communiceren richting de consument. Betalen we niet gewoon te weinig voor goede reclame? Het is belangrijk dat men ziet hoe veelzijdig dit product is. We moeten natuurlijk oppassen dat witlof geen vergeten groente wordt!”

Foto 2 Artikel AGF Witloftelers verwachten dit jaar zwarte cijfers

Hij ziet de komende tijd nog groeikansen. “Nature’s Gold heeft nu een goede fundering met alle nieuwe investeringen en we zijn klaar om te groeien. We leveren jaarrond constante kwaliteit en en constante volumes. Daarmee onderscheiden we ons. Als we nu 30% meer zouden kunnen telen, dan zou het qua bedrijfsvoering een optimale situatie zijn. Ook teelttechnisch gezien kan alles dan nog makkelijker en perfecter worden bestuurd. Het is natuurlijk wel van belang dat we eerst afzet vinden voor deze extra productie.”

Voor meer informatie:
Gijs van Dongen
Nature´s Gold Production B.V.
Meirseweg 37
4881 MJ Zundert
T: 0031 (0)76 5974403
E: gijs@naturesgold.nl
W: www.naturesgold.nl

Publicatiedatum: 23-2-2015
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl